Hak hukuk tanımayan genel başkan ve parti yönetimi 2 yıl geçtiği halde ilce,il kongresini yapmayan il, ilce yöneticileri parti sucu işlemektedir.


Sevgili CHPli üyeler

İlce,il kongreleri ve kurultay 2 yılda  bir yapılır. En fazla bir yıl uzatılır.
Yılda bir defa da seçimsiz toplanır. (Tüzük madde – 46,47,48, 54)
Gündemdeki konular konuşulur, ulusumuzun güncel ve çözüm bekleyen sorunları bunların çözümleriyle ilgili  görüşleri tespit edilir.
Bir sonuç bildirisiyle ulusumuzun bilgisine sunulur.

Bu güne kadar hak hukuk tanımayan parti yönetimleri tüzüğün bu emrini yerini getirmediler.
Yapılan tek şey olağanüstü seçimli kurultaylar yapmak oldu. Bir şey değiştiğini göremeyen ulusumuz neredeyse kurultay yapmayın diyecek duruma geldi.
Oysa parti hukukuna göre her yıl kongre ve kurultay yapılması gerekiyordu.

Partinin anayasası olan tüzüğe uymayan parti yöneticilerine kalsa hiç kurultay yapmayacak.
Su an 2  yıl geçmesine rağmen il, ilce kongreleri yapılmadı.
Ortada parti meclisinin aldığı bir uzatma kararı da yok.
Yerel seçimler sonrası birçok yerde olağan üstü kongre toplanması için kongre üyeleri imza toplamaktadır.

Üyesi olduğum Eyüp ilcesin dede  bazı üyeler olağanüstü kongre toplamak için imza topluyorlar. Bu imzalar noter onaylı olmak zorunda. Noter onayı isteme üyelerin kongre toplama hakkının önüne koyulmuş hukuk dışı bir maddedir.

Hukuk dışı dememin sebebi siyası partiler kanununda böyle bir kural yok.
2 yıl geçmiş ilce yönetimi tüzüğe uymamış il yönetimi  ve parti yönetimi de tüzüğe uymamış,
Yapılması gereken suydu: üyelerden birinin başvurusu üzerine, sulh  hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir. (medeni kanun madde 75)
Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı da partilerdeki hukuksuzluklara göz yummaktadır.
Kongre süresi geçtiği için kongre üyelerinden biri(Sayıca fazla olmasında yarar var) 3 kişinin isimlerini vererek kongrenin yapılmasını sulh ceza hakiminden talep eder . Hakim kanunun acık hükmünü yerine getirmek için yine partililerden bir kay yum atayarak kongrenin toplanmasını sağlar. Yeni delegeler seçilmediği için kongre son kongrede oy kullanan delegelerle toplanır.

Bu yola zamanında yapılmayan bütün il, ilce kongreleri ve kurultay olağan üstü toplanması sağlana bilinir. Elbette ki özellikle il kongresi ve kurultayda istenilen sonuçlar almak zordur. Kağıt üstünde yazılan il ve kurultay üyelerinindin hukuk dışı hareket eden parti yöneticilerine karsı bir  tavır beklemek boşuna safça bir davranış olur.

Önemli olan hukuka uymak partini hukuka uyarak yönetilmesini sağlamaktır.
Hukuk dışı yönetilmesine seyirci kalan üyelerden oluşan bir parti hukuka uymayan bir iktidarı değiştirme becerisini gösterebilir mi?
CHPli üyeler kendi beğenmedikleri parti yönetimini değiştiremeyecek halkımızın çoğunluğunun beğenmediği hukuk  tanımaz iktidarı değiştirecek.
Buna ulusumuzun çoğu inansaydı muhalefet partisi yoktur demezdi.

İktidarın yanlışlarını söylemek muhalefet etmek değildir.
İktidar devletin elinde bulunması gereken fabrikalar, enerji, haberleşme  vs. özel şirketlere satıp özelleştirme politikası izlemektedir.
İlkelerinden biri devletçilik olan partini yönetimi özelleştirmeye karsı tavrı var bir miting yada kapalı salon toplantım yaptılar da bizi mi haberimiz olmadı?
Başbakanın cebinde savaş teskeresi natonun komutanlığını üstlenmiş komşumuz Suriye’ye karsı savaş yürütmektedir. Bu savaşa karsı barısı savunup savaş karşıtı miting yaptı mı?  İktidarın temel politikalarına ses çıkarmayan CHPli olmayan parti yönetimi yerinde durduğu hukuk dışı partiyi yönettiği sürece parti asla umut  olamaz.

Meclis üyesini dahi seçemeyen üyeler görevlerini yapmaz, kendi adamalarını kendileri belirlemezse kongreleri hakim kararıyla toplamakta bir fayda getirmez.
Parti hukukuna uyan bilgili üyeler sayesinde CHP ulusumuzun umudu olacaktır.
Her kim parti hukukuna uymaz derhal görevinden uzaklaştırılmalıdır.
Partinin tüzüğüne uymamak parti suçudur. (Tüzük Madde 70/a)
Göz yumanlar da bu suca ortaktır.

Mazlum Vural  CHP IST/Eyüp ilçesi üyesi

9.6.14

Bu yazı Üyeler ne yapmalı kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir